Sivut

maanantai 6. lokakuuta 2014

SUKAT

Löysin eilen sukat.

Viime talvena sain käyttööni Oulun Respectasta ostetut ortopediset kävelykengät. Ne tulivat myöhään, koska ensimmäinen versio oli susi. Eli liian lyhyet, mikä ei heti näkynyt, kun varpaat olivat piilossa. Mittaus kuitenkin todisti asian ja niinpä kyseinen suutari rupesi rustaamaan uusia kenkiä.

Nämä sitten tulivat sopivasti heti käyttöön. Vähän ihmettelin, kun toinen kenkä oli niin tiukka, että aina piti käyttää kenkälusikkaa. Myös yksi varvas hankasi johonkin, jota syytä en löytänyt. Siispä vain laastaria varpaaseen ja kenkä jalkaan.

Nyt syksyn tullen kaivoin taas kyseiset kengät varastosta ja ehdin käyttää niitä kolme kertaa. Joka kerta varvas oireili. Yritin sormella kokeilemalla löytää syytä tuohon hankaukseen. En löytänyt, koska kengän sisäpinta on pehmeää nahkaa ja saumat on piilotettu. Sitten yhtäkkiä sormiini tarttui jotain.  Vedin sen ulos ja totesin sen siististi pieneen tilaan taitetuksi sukkapariksi.

Sukat ovat isojalkaiselle (45) henkilölle tarkoitetut, terä ja varsi olivat yhtä pitkät, joten taitos oli tasapaksu. Sukkien laatu ohi ohutta silkkimäistä.  Jaakko sanoi heti, että eivät ole hänen, enkä minäkään ollut niitä koskaan aiemmin nähnyt.  Kun sukat poisti kengän kärjestä, jalka mahtui kenkään hyvin, ilman kenkälusikkaakin.

Nyt siis mieltäni kalvaa kysymys: miksi? Ainoa mahdollinen sukan laittaja on tuo Respectan suutari. Miksi hän teki niin?  Hän tiesi, että tuo kenkä oli terveeseen jalkaan, joten mitään lyhennystä ei tarvita. Hän oli varta vasten hankkinut tuollaisen ohuen sukkaparin, taittanut sen tiukaksi ja sullonut kengän kärkeen niin, että se pysyi siellä koko viime talven. Omituista. Todella omituista.  Oliko tämä kenties jokin kosto siitä, että hän joutui tekemään ne kengät uudelleen?  Mitään oikeaa, järkevää syytä sille en löydä.

Toivottavasti hän työskentelee siellä vielä silloin, kun menen teettämään uusia kenkiä vuosien päästä. Voisin ainakin kiittää sukista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti