Sivut

torstai 26. kesäkuuta 2014

TERVEISIÄ MAMMALTA

Kotipuolessa käydessäni kävimme läpi vanhoja kirjoja, jotka olivat sinne kerääntyneet pois annettuina, hylättyinä tai lahjoitettuina. Niitä kirjoja selatessani palasivat muistot mieleeni. Siellä oli vanhoja opiskeluista jääneitä koulukirjoja. Oli laulukirjoja, joiden seurassa oli nuoruudessa vietetty onnellisia ja haikeitakin hetkiä. Oli myös paljon hengellisiä kirjoja, jotka oli hylätty uutta löytämistä varten. Innolla kaivelin kirjapinoja. Olisihan mukavaa joskus kotona ottaa jokin kirja käteensä ja muistella sen mukana kulkevia tapahtumia ja ajatuksia.

Käteeni osui myös viininpunainen, muovikantinen kirja, jonka etukanteen oli liimattu keltainen tarrakukka, niitä 1970-luvulla muodissa olleita. Tuossa tarrassa on ristin kuva ja teksti "voiton merkki".  Kirja on Uusi Testamentti ja Psalmit, sisäkannella nimi Lyydia Viitanen.

Avasin kirjan. Sen alkulehdille oli hänen vanhuksen käsialallaan kirjoitettu: "Lue Markuksen 10 luku, siinä tulet tietämään paljon. Ja Matteuksen 6 luku, sen Jumala käski minun lukea. Tätä olen toisillekin neuvonut. Kirjoitin omin käsin 6p 11kk 1974v."  Tämän alle oli myöhemmin kirjoitettu: "Tätä minä luen. Jeesus on rakas minulle. Hän on sydämessäni. Hän lähettää enkelinsä hakemaan minut täältä pois. Iltapäivä 3kuu 1975."

Mieleni palaa vuosikymmenten taakse muistelemaan mammaa, miten hän keinutuolissa istuen luki Raamattua, tuota hänelle niin rakasta ja arvokasta kirjaa. Hänen elämänsä jokapäiväisiä asioita olivat myös hengellisten äänilevyjen kuunteleminen, laulaminen, radiosta lähetetyt kirkonmenot sekä rukoukset. Mamma oli harras kristitty. Joka päivä hän levitti tätä valoa myös ympäristöönsä, lapsilleen ja lapsenlapsilleen.  Niitä enkeleitä hänen piti odottaa vielä muutamia vuosia, kunnes hän marraskuussa 1980 sai muuttaa taivaan kotiin, jossa hän vihdoinkin sai nähdä tuon hänelle niin rakkaan Jeesuksen.

Nämä asiat tulivat mieleeni noita kirjoituksia lukiessani. Vielä vuosikymmeniä kuolemansa jälkeenkin sain häneltä terveiset: Jumala rakastaa sinua! Tuntui kuin sydämessäni olisi iso kohmettunut alue sulanut jälleen auki vastaanottamaan näiden terveisten tuomaa sanomaa. Sama Jeesus, joka oli mammalle rakas, oli äidilleni rakas ja on minullekin rakas =)

1 kommentti:

  1. Aivan liikuttavia muistoja, minulla ei ollut kauniita kirjoja, jotain vihkosia jotka ovat matkan varrella hävinneet. Monet värssyt ovat kuitenkin muistilokeroissa säilyneet. Aino.

    VastaaPoista