Sivut

sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Haittaako, jos otan pienet torkut sohvallanne?

"Luin erään kirjan 60-luvulla. En muista kirjailijaa enkä kirjan nimeä. Mutta kirja oli vihreä ja se sai minut nauramaan. Tiedättekö, mistä kirjasta puhun?"

Tämä mielenkiintoinen ongelma löytyy Jen Campbellin teoksesta Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa.

Kirja muistuttaa - eikä niin kovin etäisesti - niitä kirjoja, joissa naureskellaan lääkärien saneluvirheille.  Kaikkea hassua sitä ihminen suustaan päästää. Ja vielä niinkin selkeässä paikassa kuin kirjakaupassa. Kysellään iPadin akkuja, kylpyammeiden tulppia ja vaikka mitä kirjakauppaan kuulumatonta tavaraa.

Aivan oma asiansa ovat ne kirjaan kootut hassut kyselyt ja toteamukset, joita asiakkaat esittävät. Jotkut eivät tunnut lainkaan ajattelevan. Jotkut taas ajattelevat liiankin paljon ja päästävät sitten suustaan tämän ajattelun hassun tuloksen.

"Asiakas: Löytyykö teiltä kirjaa Bridget Jones: Elämä jatkuu? En näe sitä hyllyssä.
Kauppias: Valitettavasti meillä ei ole sitä, mutta voin tilata sen teille. Sen pitäisi olla täällä 48 tunnin sisällä. Voimme jopa lähettää sen kotiinne postitse, jos haluatte.
Asiakas: En luota postiin. Voisitteko faksata sen minulle?"

"Asiakas: Olen käynyt läpi teidän koko maantiedeosastonne - en löytänyt yhtään kirjaa Atlantiksesta.
Kauppias: Ne jotenkin aina onnistuvat häviämään jonnekin." =D

Kirjakauppaa koskevat myös tietyt käyttäytymisnormit. Vai mitä sanotte näistä.
"Asiakkaan puhelin soi. Toinen asiakas: Voisitteko panna sen pois päältä? Kai tiedätte, mitä laki sanoo puhelimien käytöstä kirjakaupoissa?"

Mutta onneksi kirjakaupassa voi tapahtua vaikka miten onnellisia juttuja.
"Asiakas: Jos kuvitellaan, että... tapaisin elämäni rakkauden tässä kirjakaupassa, niin mitä luulette, millä osastolla hän seisoisi?"  Kukapa tietää, ehkä juuri sillä osastolla missä on erään asiakkaan kaipaamaa rikoskirjallisuutta, jossa esiintyisi ylinopeussakkoja. Elämä on ihmeellistä!

Kirja on hauskaa luettavaa.  Sen käy äkkiä läpi.  Samalla voi naureskella hassuille asiakkaille. Tai voi eläytyä kirjakaupan maailmaan, antikvaariseen tai ihan uutuuttaan kiiltelevään. Mitäpä siitä, jos joku lapsi repii uudesta kirjasta puolikkaan nallen päästä ja äiti työntää kirjan takaisin hyllyyn. Sattuuhan niitä, pieniä juttuja. Ja saahan toki kylpyammeeseen pudonneen kirjan palautaa rahat takaisin -periaatteella. Voihan kirjakauppaan tulla töihin, vaikka ei yhtään kiinnosta, ei lue, tai haluaa vain naapurin viinakaupasta alennusta.

Tätä kirjaa lukiessa saa nauraa =D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti